لزوم اتخاذ رویکرد چند رشته‌ای و جامع برای مقابله با دیابت

10:23 - 10 آذر 1397
کد خبر: ۴۷۱۸۷۵
دسته بندی: جامعه ، عمومی
نائب رئیس کمیته ملی بیماری‌های غیرواگیر با اشاره به میزان شیوع و عوامل خطر مرتبط با دیابت در ایران و جهان گفت: غربالگری و تشخیص به هنگام این بیماری از عوامل مهمی است که می‌تواند موجب کاهش آسیب‌های ناشی از آن بر جامعه شود.

لزوم اتخاذ رویکرد چند رشته‌ای و جامع برای مقابله با دیابت 

به گزارش خبرنگار گروه جامعه باقر لاریجانی نائب رئیس کمیته ملی بیماری‌های غیرواگیر در سمپوزیوم یک روزه تازه‌های درمان دیابت، با اشاره به شیوع دیابت در کشور گفت: این بیماری یکی از بیماری‌های غیرواگیر مهم است که باعث ناتوانی و مرگ تعداد زیادی از افراد در جهان می‌شود و بر همین اساس جزو اهداف سازمان جهانی بهداشت برای کنترل بیماری‌های غیرواگیر می‌باشد.

لاریجانی با اشاره به انواع دیابت گفت: در دیابت نوع ۱ به علت تخریب سلول‌ها بیمار با کمبود انسولین مواجه است و دیابت نوع ۲ به دلایل مختلف مانند مقاومت به انسولین، بارداری و برخی علل خاص مثل مشکلات پانکراس و ... ایجاد می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: بیماری دیابت نوع ۱ یکی از شایعترین بیماری‌های مزمن دوران کودکی در جهان است. به طوری که هر سال حدود ۱۷۰ هزار کودک را در ایالات متحده آمریکا تحت تاثیر قرار می‌دهد و شیوع آن از سال ۲۰۰۱ در این کشور ۲۳ درصد افزایش یافته است.

نائب رئیس کمیته ملی بیماری‌های غیرواگیر دیابت نوع ۲ را یکی از اصلی‌ترین تهدید‌های سلامت مردم در جهان برشمرد و گفت: در سال ۲۰۰۰، ۱۵۰ میلیون نفر از افراد ۲۰ سال به بالا در جهان مبتلا به بیماری دیابت بودند و پیش بینی می‌شود تا سال ۲۰۲۵ تعداد مبتلایان به ۳۰۰ میلیون نفر برسد.

وی با بیان اینکه شیوع دیابت در کشور‌های در حال توسعه سریعتر شده، گفت: شیوع جهانی دیابت در میان بزرگسالان بالای ۱۸ سال از ۴.۷ درصد در سال ۱۹۸۰ به ۸.۵ درصد در سال ۲۰۱۴ افزایش یافته است. این در حالی است که در برخی از کشور‌های جهان، غالبا کشور‌های آسیایی، شیوع دیابت بیش از ۱۲.۵ درصد است.

لاریجانی با اشاره به اینکه مرگ و میر ناشی از بیماری‌های غیرواگیر به علت افزایش طول عمر و افزایش تعداد افراد مسن افزایش قابل توجهی خواهد داشت، گفت: نسبت قابل توجهی از این مرگ و میر‌ها می‌تواند براثر دیابت رخ دهد.

وی با بیان اینکه بالا بودن قند خون جان حدود ۳.۵ میلیون نفر را در جهان گرفته، گفت: ۱.۵ میلیون نفر از این مرگ‌ها در اثر دیابت رخ داده که ۳۴ درصد آن‌ها در سنین کمتر از ۷۰ سال رخ می‌دهد.

نائب رئیس کمیته ملی بیماری‌های غیرواگیر به عوارض دیابت اشاره کرد و گفت: دیابت یکی از علل اصلی عوارض جسمی مانند نابینایی، نارسایی کلیه، حمله قلبی، سکته مغزی و قطع عضو در جهان است و باتوجه به اینکه بسیاری از این افراد در سن اشتغال هستند، پیامد‌های اقتصادی نامناسبی را به جوامع تحمیل خواهد کرد.

وی افزود: هزینه مستقیم سالانه دیابت جهانی بیش از ۸۲۷ میلیارد دلار و افت در تولید ناخالص داخلی در سراسر جهان از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۳۰ به ۱.۷ تریلیون دلار تخمین زده می‌شود.

 لاریجانی با اشاره به اینکه شیوع دیابت در همه مناطق جهان افزایش یافته است، گفت: این میزان در منطقه خاورمیانه بیش از سایر نقاط جهان است.

وی به وضعیت دیابت و عوامل خطر آن در ایران اشاره کرد و افزود: حدود ۱۰ درصد مردان و ۱۱ درصد زنان مبتلا به دیابت هستند. بیش از ۶۰ درصد کشور اضافه وزن دارند و حدود ۲۴ درصد چاق هستند.

نائب رئیس کمیته ملی بیماری‌های غیرواگیر به مطالعات ملی صورت گرفته درخصوص شیوع بیماری‌های غیرواگیر و عوامل خطر آن اشاره کرد و گفت: ناتوانی ناشی از دیابت در ایران طی دو دهه گذشته به طور چشمگیری افزایش یافته است.

وی به مرگ‌های متاثر از دیابت در کشور اشاره و خاطرنشان کرد: ۶۸۵۵ مورد مرگ در مردان و ۷۲۳۱ مرگ در زنان بر اثر دیابت در سال ۲۰۱۵ در کشور رخ داده است.

لاریجانی از فعالیت‌های پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران در سه زمینه آموزش، تحقیقات و ارائه خدمات در زمینه دیابت یاد گرد و گفت: حوزه‌های بین رشته‌ای مختلفی در زمینه‌های سلول‌های بنیادی، دارو‌های نوترکیب، ژن درمانی، پزشکی شخصی، بیوسنسور‌ها و ... در تحقیقات مرتبط با دیابت مطرح است.

وی با اشاره به تدوین نقشه راه تحقیقات دیابت در پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار داشت: در این نقشه شکاف‌های تحقیقاتی این حوزه شناسایی و تحقیقات آینده بر این مبنا طراحی می‌شود.

نائب رئیس کمیته ملی بیماری‌های غیرواگیر با بیان اینکه مطالعات گسترده‌ای در حوزه دیابت در سطح ملی و استانی صورت گرفته گفت: اطلاعات مرتبط با بیماری دیابت و عوامل خطر آن در سطح استانی موجود است که منبع خوبی برای برنامه ریزی‌های استانی در این حوزه است.

وی به دستاورد‌های پژوهش‌های مرتبط با دیابت اشاره کرد و یادآور شد: داروی آنژی پارس یکی از محصولاتی بود که در پژوهشگاه علوم غدد برای زخم پای دیابتی ساخته شد. همچنین  چندین مورد پیوند پانکراس با استفاده از سلول‌های بنیادی صورت گرفته است.

 لاریجانی به برنامه غربالگری دیابت در کشور اشاره کرد و گفت: نظام ملی ثبت بیماری دیابت از سال ۲۰۱۴ راه اندازی شده؛ که هدف اصلی آن بررسی وضعیت دیابت در ایران برای جلوگیری از دیابت و عوارض آن در جمعیت ایران است.

نائب رئیس کمیته ملی بیماری‌های غیرواگیر جلوگیری از افزایش شیوع دیابت را یکی از اهداف سازمان جهانی بهداشت تا سال ۲۰۲۵ ذکر کرد و گفت: توصیه‌هایی برای کنترل دیابت توسط سازمان جهانی بهداشت صورت گرفته که در سند ملی بیماری‌های غیرواگیر لحاظ شده و برنامه‌های ملی جامعی در حوزه کنترل بیماری دیابت تدوین شده است.

وی به چارچوب ملی مراقبت از بیماران دیابتی اشاره کرد و گفت: با توجه به تنوع عوامل مرتبط با دیابت، باید رویکرد‌های چند رشته‌ای ملی در برابر دیابت به کار گرفته شود و غربالگری و مداخله به موقع می‌تواند از بسیاری از عوارض مرتبط جلوگیری کند.

 لاریجانی به تالیف ها، انتشارات، کارگاه‌ها و سایر اقداماتی که در زمینه دیابت در پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران صورت گرفته اشاره کرد و گفت: در کنار کلینیک‌ها و اقدامات مشاوره‌ای و درمانی که در این پژوهشگاه صورت می‌پذیرد، مشاوره آنلاین و منابع آموزشی متعددی در کلینیک مجازی تاسیس شده در دسترس مردم قرار دارد.

وی بر لزوم توجه به پیشگیری، غربالگری، تشخیص و مدیریت دیابت در آموزش رشته‌های مرتبط علوم پزشکی تاکید کرد و گفت: در آینده باید رویکرد چند رشته‌ای و جامعی برای دیابت استفاده شود.

 انتهای پیام /



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *