امیرعبداللهیان: دیپلماسی اقتصادی و تعمیق مناسبات با کشورهای همسایه و مسلمان از اولویت‌های سیاست خارجی ایران است

12:35 - 05 مرداد 1401
کد خبر: ۴۳۷۴۶۶۳
وزیر امور خارجه در بیستمین نشست شورای وزیران سازمان دی 8، اولویت‌های سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران را مورد تاکید قرار داد.

خبرگزاری میزان - حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه طی سخنانی در بیستمین نشست وزیران سازمان دی 8، در «داکا»، پایتخت بنگلادش، گفت که دیپلماسی اقتصادی و تعمیق مناسبات با کشورهای همسایه و کشورهای مسلمان از جمله اولویت‌های سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است.

سخنرانی وزیر امور خارجه در این نشست بدین شرح است:

بسم الله الرحمن الرحیم

برادر عزیزم جناب آقای ابوالکلام عبدالمومن،

وزیر محترم امور خارجه جمهوری خلق بنگلادش

خرسندم در بیستمین نشست شورای وزیران سازمان همکاری اقتصادی هشت کشور در حال توسعه، دی 8 در کشور دوست و برادر بنگلادش شرکت می‌کنم؛ از میزبانی عالی این نشست تشکر می‌کنم؛ همچنین از سرکار خانم شیخ حسینه، نخست وزیر محترم جمهوری خلق بنگلادش بابت سخنرانی افتتاحیه و نظرات سازنده ایشان قدردانی می‌کنم.

از دبیرکل محترم و همکارانشان در دبیرخانه سازمان دی 8 به جهت آماده سازی این اجلاس سپاسگزارم؛ همچنین اجازه می‌خواهم بیست و پنجمین سالگرد تاسیس سازمان دی 8 را تبریک عرض کنم؛ امیدوارم سازمان دی 8 با قوت و سرعت به پیشرفت خود ادامه دهد.

جناب آقای رئیس، جناب آقای دبیرکل،

خانم‌ها و آقایان،

دیپلماسی اقتصادی و تعمیق مناسبات با کشورهای همسایه و کشورهای مسلمان از جمله اولویت‌های سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است.

همچنین، تقویت سازوکارهای چندجانبه همچون سازمان دی 8 برای دولت من از اهمیت بالایی برخوردار است.

ما همواره از تلاش‌های جمعی کشورهای در حال توسعه برای تحقق یک نظام اقتصادی بین المللی کارآمد و در کنار آن، دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی، رفاه و سعادت مردم، حفظ ارزش‌ها و فرهنگ‌های ملی و کسب جایگاه مناسب در مناسبات بین المللی حمایت کرده‌ایم.  

به همین دلیل است که جمهوری اسلامی ایران از اعضای فعال گروه بندی‌های بین المللی و منطقه ای اقتصادی  ازجمله سازمان دی 8 است.

در حوزه همگرایی اقتصادی و تبادل تجاری نیز در حال ایجاد بنیان‌های تجارت آزاد هستیم و بزودی موافقتنامه منطقه تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اورآسیا را نهایی خواهیم کرد.

حضار محترم،

عالیجنابان،

سازمان دی 8 علی‌رغم گسستگی جغرافیایی، از ظرفیت‌ها و نعمت‌های فراوان طبیعی و انسانی، ذخایر انرژی، اقتصادهای مکمل و بخش خصوصی علاقمند برخوردار است.

بحران کرونا محاسبات و طراحی‌های اقتصادی و توسعه ای کشورها را برهم زد و جامعه جهانی را با یک نوع عدم قطعیت مواجه ساخت.

بر این باوریم که کشورهای عضو دی 8 باید علاوه بر سیاست‌ها و جهت گیری‌های ملی خود، گزینه‌های همکاری جمعی در دوران پساکرونا را مدنظر داشته باشند؛ علاوه بر کرونا، کشورهای عضو با بحران ناامنی غذایی و امنیت انرژی مواجه هستند.

در این برهه حساس، جمهوری اسلامی ایران کماکان آماده است همه ظرفیت‌ها و توانمندی‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی خود را در خدمت رشد اقتصادی و توسعه و رفاه و پیشرفت ارزش‌های مشترک قرار دهد.

یادآور می‌شوم با وجود اقدامات غیرقانونی یکجانبه آمریکا و اعمال تحریم، جمهوری اسلامی ایران با تکیه بر اراده و توان داخلی خود به موفقیت‌های چشمگیر و دست آوردهای بزرگی در حوزه‌های مختلف دست یافته است.

ما آمادگی خود را برای کمک به جامعه جهانی برای خروج از بحران جاری انرژی و مقابله با تهدیدات مربوط به ناامنی غذائی اعلام کرده ایم.

موقعیت ممتاز مواصلاتی و ترانزیتی ما در خدمت بازارهای مصرف است؛ همچنین به عنوان دارنده منابع عظیم انرژی، آماده ایم به تلاش‌ها برای تضمین امنیت عرضه انرژی کمک کنیم.

جناب آقای رئیسی ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران ابتکار «گاز در خدمت بازسازی اقتصاد جهانی در دوره پساکرونا» را به نشست سران کشورهای صادر کننده گاز ارائه نمودند؛ آماده ایم گفت‌وگو بین تولیدکنندگان با مصرف کنندگان را در چارچوب ابتکار فوق آغاز نماییم.

حضار محترم،

خانم‌ها و آقایان،

 سازمان دی 8 در طول 25 سال عمر خود به تدریج به یک بستر ارزشمند برای تقویت همکاری‌های اقتصادی موثر در بین کشورهای عضو تبدیل شده است. اما با وجود پتانسیل‌های تجاری بالا، تجارت درون- سازمانی دی 8 کماکان زیر 10 درصد است. بنابراین لازم است سازوکارهایی برای تسهیل و توسعه تجارت میان اعضا ایجاد شود.

معتقدیم بخش‌های خصوصی نیز باید در حوزه‌های تجارت، انرژی، سرمایه‌گذاری، صنعت، کشاورزی، تعاملات اجتماعی و گردشگری نقش ایفا کنند؛ ما به عنوان دولت‌های کشورهای عضو باید حمایت‌های لازم از بخش‌های خصوصی را به عمل آوریم.

علاوه بر آن، باید از ظرفیت پارلمان‌های کشورهای عضو نیز در توسعه و پیشبرد همکاری‌ها بهره ببریم.

پیشنهاد می‌کنم دبیرخانه دی 8 امکان برگزاری نشست‌های مشترک مجالس 8 کشور و حتی ایجاد «بین المجالس دی 8» را بررسی نماید؛ آماده ایم به این مهم کمک نماییم.  

توجه به حوزه آموزش و فنآوری از جمله موضوعات کلیدی برای توفیق سازمان دی 8 است.

جمهوری اسلامی ایران از ابتدای تاسیس سازمان، علاقه خود به این دو حوزه را از طریق تاسیس «دانشگاه بین المللی دی 8» در همدان و «شبکه انتقال و تبادل فناوری دی 8» در پارک فنآوری پردیس نشان داده است؛ دبیرکل محترم در سفر اخیر خود به ایران از هر دو نهاد بازدید به عمل آوردند.

گسترش سازمان دی 8 به سایر کشورها و پذیرش اعضای جدید نیز می‌تواند به عنوان ابزاری برای تحقق اهداف سازمان مدنظر باشد؛ از اظهار علاقه و آمادگی کشور دوست و همسایه ما جمهوری آذربایجان جهت پیوستن به سازمان دی 8 استقبال می‌کنیم؛ سازمان دی 8 باید پذیرش اعضای جدید را تسریع نماید.

جناب آقای رئیس،

دوستان عزیز،

امروز سازمان‌ها و ابتکارات منطقه ای نقش برجسته ای در هدایت سیاست و اقتصاد بین الملل ایفا می‌کنند.

رویکرد فعالانه و سازنده جمهوری اسلامی ایران در همکاری با سازمان‌ها و ابتکارات منطقه ای و بین المللی مختلف موجب شده است از کشور من برای حضور در نشست‌ها و ابتکارات مختلف دعوت به عمل آید.

تهران در این نشست‌ها تلاش می‌نماید تا توجه کشورهای مختلف را به نقش برجسته همکاری‌های منطقه ای در صلح، ثبات و توسعه ملی کشورها جلب نماید.

همکاران محترم من اطلاعات کافی از پیچیدگی‌های تحولات در آسیای غربی و جنوبی دارند.

جمهوری اسلامی ایران تلاش می‌کند در همکاری با همسایگان و دیگر کشورهای منطقه از طریق همکاری‌های منطقه ای صلح، ثبات و توسعه ملی و منطقه ای را تحکیم بخشد.

در پایان، مطمئن هستم این نشست گامی دیگر در راستای دستیابی به اهداف بلند سازمان و بنیانگذاران آن و نیز ارتقاء جایگاه و منزلت سازمان دی 8 در مناسبات منطقه‌ای و بین‌المللی خواهد بود. 

از توجه همگی سپاسگزارم.

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *