نسخه‌های مخصوص طب سنتی برای استفاده از میخک

6:50 - 25 آبان 1400
کد خبر: ۷۷۳۱۹۱
طعم و مزه میخک سبب تمایز این گیاه از سایر ادویه‌ها شده و گاهی از دانه‌های آن بعنوان دارو‌های پزشکی استفاده می‌شود.

_ طب سنتی برای گیاهان مختلفی همچون میخک، دستورالعمل‌هایی را تعیین کرده است تا بشر بتواند از خواص و فواید آن بهره برده و بیماری‌های خود را درمان کند.

نسخه‌های مخصوص طب سنتی برای استفاده از میخک

میخک، گیاهی معطر و مملو از خاصیت است که از دیرباز تاکنون حتی در مطبخ و آشپزخانه نیز کاربرد و فواید خود را ثابت کرده است و ما می‌خواهیم در ادامه به خواص بیشتر این گیاه ناب از منظر طب سنتی بپردازیم.

نگاهی کلی به گیاه دارویی میخک

گیاه دارویی و پرخاصیت و بسیار معطر میخک صدپر، نوعی گیاه دارای برگ‌هایی بزرگ و با گل‌هایی سرخ است که درخت آن در تمام طول سال سبز بوده و گل‌هایش دارای بوی معطر قوی هستند.

ارتفاع درخت میخک بین ۱۰ تا ۱۲ متر است که گاهی تا ۲۰ متر هم رشد می‌کند، جوانه‌های گل این گیاه در ابتدا کم رنگ هستند و به تدریج سبز رنگ شده و پس از آن به رنگ قرمز در می‌آیند که در آن زمان میوه‌های درخت آماده برداشت هستند.

از میخک بعنوان ادویه در ترشیجات نیز استفاده می‌شود و گاهی از دانه‌های آن بعنوان دارو‌های پزشکی نیز استفاده می‌شود.

در حال حاضر میخک صدپر در درجه اول در کشور‌های هند، اندونزی، ماداگاسکار، زنگبار، پاکستان، ویتنام و سریلانکا برداشت می‌شود.

طعم و مزه میخک سبب تمایز این گیاه از سایر ادویه‌ها شده است.

جالب است بدانید از این گیاه در آروماتراپی آن هم بصورت کاملا گسترده استفاده می‌شود. جالب است بدانید، از میخک در دندانپزشکی به شکل روغن استفاده می‌شود و از سوی دیگر برای درمان سایر مشکلات همچون طحال، اسهال، سرماخوردگی و سرفه و ... نیز کاربرد‌های بخصوص خود را دارد.

همانطور که گفتیم از میخک بعنوان یک ادویه خوش عطر استفاده می‌شود و باید بدانید که، کاربرد آن در آشپزی علاوه بر افزودن طعم و مزه به دلیل خواص ضد عفونی کننده آن نیز است.

نسخه‌های مخصوص طب سنتی برای استفاده از میخک

میخک در طب سنتی ایران

این گیاه پرطرفدار از قدیم شهرت داشته است و حتی در طب سنتی ایران از آن بمنظور تقویت لثه و درد دندان درد و رفع بدبوی دهان استفاده می‌شده است بطوری که میتوان گفت، از دو هزار سال بیش تاکنون خشک شده غنچه درخت بعنوان ادویه به کار می‌رفته است و از نظر طب قدیم ایران میخک بسیار گرم و خشک است و دارای خواص بسیاری است.

از دیگر خواصی که طب سنتی ایران برای میخک عنوان می‌کند، استفاده از آن برای درمان بیماری‌های گوارشی همانند فواق (سکسکه) وجشاء (آروغ) و بیماری‌های رحم و بیماری‌های تنفسی مانند سرفه است.

اگر بخواهیم بصورت موردی به خواص میخک اشاره کنیم می‌توانیم موارد زیر را نام ببریم:

بمنظور رفع دندان درد و گوش درد یک قطره از اسانس میخک و یا روغن آن را روی دندان بمالید و یا در گوش بچکانید.
میخک تقویت کننده مغز است و از این رو افرادی که حافظه ضعیفی دارند می‌توانند از دم کرده آن استفاده کنند.
میخک می‌تواند از سرطان جلوگیری کرده و حتی درمان کننده سرطان باشد.
میخک قابلیت برطرف کردن حالت تهوع و استفراغ را دارد و از این رو می‌توان ۲ قطره از اسانس میخک را در یک لیوان ریخت و نوشید و یا از یک فنجان دم کرده میخک استفاده کرد.

نسخه‌های مخصوص طب سنتی

طب سنتی پیشنهاد می‌کند بمنظور بهبود و تحریک هضم، ۱۵ عدد گل میخک را با یک قاشق غذاخوری عسل را ترکیب کنید و ۱۵ دقیقه قبل از هر وعده غذایی آن را میل کنید.

این ترکیب می‌تواند به درمان زخم معده و دوازدهه و همچنین فشار خون بالا کمک کند و از سوی دیگر، در صورت افت فشار خون نیز می‌توانید جوانه‌های گل میخک را مصرف کنید.

روغن گل میخک نیز برای درمان جوش موثر است و می‌توانید تاثیر آن را پس از ماساژ دادن یک قاشق از آن را روی جوش‌های خود مشاهده کنید.

برای درمان آرتریت و آرتروز نیز می‌توانید از روغن گل میخک استفاده کنید، زیرا بشدت در کاهش درد و التهاب تاثیرگذار است.

عوارض جانبی استفاده بیش از حد از گل میخک

گل میخک برای مصرف ایمن است، اما به دلیل وجود ایگنول، اگر بیش از حد مصرف شود، امکان دارد سبب بروز برخی عوارض در افراد شود، که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

تشنج
آلرژیک
کاهش سطح قند خون
افزایش خونریزی
مشکلات تنفسی
حساسیت پوستی

طرز تهیه دمنوش گیاهی میخک

نسخه‌های مخصوص طب سنتی برای استفاده از میخک

مواد اولیه مورد نیاز برای تهیه دمنوش گیاهی میخک

۳ فنجان آب جوش
۱/۲ قاشق غذاخوری میخک
۱ چوب دارچین اختیاری
زنجبیل ۱/۲ اینچی اختیاری
عسل اختیاری
برش‌های نارنج اختیاری

دستورالعمل تهیه دمنوش گیاهی میخک

آب را بجوشانید و از روی حرارت بردارید.

۱/۲قاشق غذاخوری میخک خشک شده را داخل قوری ریخته و به آن آب اضافه کنید.

در صورتی که از برش‌های پرتقال، زنجبیل و دارچین استفاده می‌کنید الان باید اضافه کنید.

اجازه دهید مخلوط به مدت ۲۰-۳۰ دقیقه دم بکشد.

مخلوط را صاف کرده و به صورت گرم از این چای تند و گیاهی لذت ببرید!

البته می‌توانید در صورت تمایل یک قاشق چای خوری عسل را با آن مخلوط کنید تا چای شما شیرین‌تر شود.

اگر این چای را صبح زود بنوشید بیشترین فواید آن را به بدن خود هدیه داده اید و از سوی دیگر توجه داشته باشید که برای حفظ سلامتی در مصرف این دمنوش زیاده روی نکنید.


برچسب ها: طب سنتی میخک

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *