"افغانستان" و ترکمنستان 5 توافق نامه و تفاهم نامه همکاری امضا کردند

22:07 - 20 شهريور 1394
کد خبر: ۷۱۲۳۶
خبرگزاری میزان: "افغانستان" و ترکمنستان 5 توافق نامه و تفاهم نامه همکاری در زمینه های ترانزیت، صادرات، خط آهن و برق امضاء کردند. این تفاهم نامه ها در جریان سفر یک روزه رییس جمهوری ترکمنستان به کابل صورت گرفت.
به گزارش گروه فضای مجازی به نقل از ایرنا، "محمد اشرف غنی" رییس جمهور افغانستان و "قربانقلی بیردی محمدف"، پس از گفتگوهای دوجانبه در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک شرکت کردند.
رییس جمهور افغانستان گفت: ترکمنستان یک کشور دوست و شریک عمده افغانستان است و همکاری افغانستان، ترکمنستان، پاکستان، جمهوری آذربایجان و ترکیه در پروسه استانبول یک اقدام بنیادین است.
پروسه استانبول طرحی برای برقراری صلح در افغانستان با پیشنهاد ترکیه است.
اشرف غنی در این نشست مشترک با همتای ترکمنی خود تصریح کرد که ما توافق کردیم صادرات برق ترکمنستان به افغانستان به 5 برابر ظرفیت فعلی افزایش می یابد و تمامی استان های واقع در 2 مسیر غرب و شمال افغانستان از نعمت برق برخوردار می شوند.
میزان فعلی صادرات برق ترکمنستان به افغانستان 300 مگاوات است.
رییس جمهوری افغانستان افزود: با توجه به پایان یافتن مرحله برنامه ریزی، توافق شد تا اجرای طرح انتقال خط آهن ترکمنستان، افغانستان و تاجیکستان به زودی آغاز شود.
این خط آهن از بندر «آقینه» وارد افغانستان می شود و با گذشتن از «اندخوی»، «شبرغان» و «شیرخان» وارد تاجیکستان می شود.
اشرف غنی گفت که کابل و عشق آباد همچنین برای انتقال خط لوله گاز ترکمنستان به هندوستان، موسوم به طرح «تاپی» به توافق هایی دست یافتند. تاپی نام اختصاری چهار کشور ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هندوستان است. قرار است گاز ترکمنستان از افغانستان و عبور از پاکستان به هند منتقل شود.
منابع افغان می گویند اگر این طرح به اجرا درآید، سالانه 400 میلیون دلار سود ترانزیت آن نصیب افغانستان می شود.
اشرف غنی تصریح کرد که موضوع ترانزیت برق ترکمنستان به پاکستان از مسیر افغانستان نیز از دیگر مسایل مورد بحث و بررسی در مذاکرات دوجانبه وی با نیاز اف بوده است.
کابل و عشق آباد در شرایطی موضوع ترانزیت برق ترکمنستان از مسیر افغانستان به پاکستان را مورد بحث قرار دادند که روابط کابل و اسلام آباد در روزهای اخیر به شدت تیره شده است و رییس جمهوری افغانستان تهدید به قطع روابط با پاکستان کرده است.
رییس جمهوری ترکمنستان نیز در این دیدار گفت که تنها راه برقراری صلح و ثبات در جهان، مذاکره است و برای رسیدن به این هدف در افغانستان باید مذاکرات با مشارکت سازمان ملل متحد برگزار شود.
«قربانقلی بیردی محمدف» اعلام آمادگی کرد تا برای از انجام گفت و گوهای صلح در این زمینه میانجیگری کند. ترکمنستان در دو دهه گذشته از برقراری صلح در افغانستان، اعلام حمایت کرده است. در دهه هفتاد این کشور یک بار میزبان مذاکره کنندگان گروه طالبان و جبهه متحد مخالف طالبان بود.
وی گفت که ترکمنستان و افغانستان در زمینه مبارزه با تروریسم و افراط گرایی در منطقه همکاری مشترک دارد و معتقدند اختلاف ها در چارچوب های بین المللی قابل حل است.
رئیس جمهور ترکمنستان اعلام کرد که آماده است در روند صلح افغانستان و پروسه استانبول کمک کند. ترکمنستان به زودی میزبان پروسه استانبول خواهد بود.
قربان قلی محمداف گفت که ترکمنستان در بخش های انرژی و حمل و نقل نیز آماده است پروژه های بزرگی را در افغانستان به اجرا بگذارد.
محمداف در خصوص خط لوله ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند گفت: کارهای بزرگ این پروژه انجام شده و تا آخر سال جاری میلادی برنامه عملی اش آغاز خواهد شد.
وی بیان کرد که ترکمنستان در آموزش متخصصین افغانستانی نیز آماده همکاری است.
سفر رئیس جمهوری ترکمنستان به افغانستان، پاسخی به سفر پنج ماه پیش اشرف غنی به عشق آباد است که در جریان آن دو طرف توافق نامه هایی در زمینه های سیاسی، دیپلماتیک، اقتصادی، انرژی برق و ورزشی امضا کردند.
/انتهای پیام/
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *