گرفتار شدن سوئد در دام ژست آزادی بیان

14:39 - 13 شهريور 1402
کد خبر: ۴۷۳۲۸۵۶
دسته بندی: حقوق بشر ، عمومی
گرفتار شدن سوئد در دام ژست آزادی بیان
سوئد در هفته‌های اخیر شاهد بازگشت بومرنگ تنش‌آفرینی از طریق هدف قراردادن مسلمانان، به سمت خود است.

خبرگزاری میزان – اقدام‌های هتاکانه علیه قرآن کریم در سوئد در حالی در ماه‌های اخیر به‌صورت پی‌درپی رخ می‌دهند که نگاهی به موضع‌گیری‌های این کشور نشان‌دهنده سردرگمی استکهلم در چالشی است که خود آن را به بهانه تعهد به آزادی بیان رقم زده است.

شب گذشته، «سلوان مومیکا» پناهجوی عراقی که پیشتر چند بار به قرآن کریم هتاکی کرده بود، مجددا این اقدام خود را تکرار کرد؛ پلیس «مالمو»، شهر محل اجرای این اقدام هتاکانه، ۱۵ نفر از معترضان به هتک حرمت قرآن کریم را بازداشت کرد.

پلیس سوئد در هفته‌های اخیر به‌شکل مشخصی دست به بازداشت معترضان به قرآن کریم زده است؛ نگاهی به این روند و البته حفاظت از عامل هتاکی به قرآن کریم در قالب استقرار خودرو‌های زرهی و افسران پلیس، وجود الگوی ناخوشایندی را در این رابطه تایید می‌کنند؛ تکرار اقدام‌های هتاکانه علیه قرآن کریم در سایه حمایت‌های دولت و پلیس سوئد به بهانه حمایت از آزادی بیان و با چشم‌پوشی از نقض حقوق بشری جامعه ۲ میلیارد نفری مسلمانان رخ داده‌اند.

حمایت سوئد از وقوع و تکرار اقدام‌های هتاکانه علیه قرآن کریم دلایل متعددی دارند؛ دلیل مورد اجماع ناظران، تحلیلگران و کارشناسان در این باره، حرکت سوئد در مسیر اسلام‌هراسی در حال رشد در اروپا است.

با وجود این برخی تاکید دارند که سوئد قصد دارد تا از این طریق چهره‌ای پایبند به اصل آزادی بیان از خود به جهان مخابره و موقعیت خود به‌عنوان مدعی حقوق بشر را تثبیت کند.

برخی نیز حمایت سوئد از اقدام‌های هتاکانه علیه قرآن کریم را در چارچوب سیاست‌های ضد مهاجرتی سوئد مورد بررسی قرار می‌دهند؛ آن‌ها می‌گویند که مخدوش کردن چهره مسلمانان نقش مهمی در توجیه سیاست‌های ضد مهاجرتی سوئد دارد.

تحت فشار قرار دادن ترکیه با هدف تسهیل مسیر پیوستن به ناتو از دیگر دلایلی است که در این زمینه مطرح می‌شوند.

گمانه‌زنی‌ها درباره دلایل رویکرد سوئد در قبال موضوع هتک حرمت به قرآن در حالی صورت می‌گیرند که در مورد استفاده ابزاری این کشور از اصل ارزشمند آزادی بیان اختلاف‌نظری وجود ندارد.

مواجهه دشوار سوئد با پیامدهای ژست بی‌پایه آزادی بیان

«گونار استرومر»، وزیر دادگستری سوئد پس از وقوع رشته اقدام‌های هتاکانه علیه قرآن کریم در این کشور به‌تازگی در یک نشست خبری گفت که نیرو‌های امنیتی در این کشور در حالت آماده‌باش هستند.

وی افزود: از ۲ هفته پیش که سطح تهدید تروریستی در این کشور افزایش یافت، تدابیر امنیتی اعمال شدند و کاهش این تدابیر در آینده پیش‌بینی نمی‌شود.

در عین حال، «فردریک هالستروم»، رئیس سازمان ضد تروریسم سوئد نیز در همین نشست، وضعیت امنیتی این کشور را هشدارآمیز خواند.

وی با اشاره به اینکه اهانت‌های مکرر به قرآن کریم در سوئد، چهره بین‌المللی این کشور را تغییر داده و پیامد‌هایی برایش در پی داشته است، گفت: ناچاریم با تصویری که از ما به نمایش درآمده، زندگی کنیم.

سرویس‌های امنیتی سوئد نیز اعتراف کردند که وضعیت امنیتی این کشور در پی قرآن سوزی‌های مکرر بدتر شده است.

در اواسط ماه گذشته سازمان اطلاعات اعلام کرد که سطح هشدار را افزایش داده است.

عقب‌نشینی سوئد از ادعای آزادی بیان

استاندارد‌های دوگانه و متناقض سوئد در این زمینه سبب شده تا این کشور در شرایط دشواری گرفتار شود؛ تیرگی روابط دیپلماتیک با کشور‌های مسلمان، ناامنی و تنش در عرصه داخلی و آشکار شدن پشت‌پرده ژست‌های ادعایی آزادی بیان از مصائبی هستند که سوئد با آن‌ها مواجه شده است.

سوئد که هتک حرمت به قرآن کریم را محکوم کرده است، ادعا می‌کند به دلیل قانون آزادی بیان و اجتماعات محافظت شده در قانون اساسی این کشور نمی‌تواند مانع این روند شود، اما توجهی به این موضوع ندارد که هتاکی به قرآن کریم براساس قوانین بین‌المللی نقض حقوق مسلمانان سراسر جهان است.

در عین حال، دادستان‌های سوئدی در حال بررسی این موضوع هستند که آیا اقدام‌های هتاکانه علیه قرآن کریم مشوق سخنان نفرت محور به‌عنوان سخنان ممنوعه در سوئد محسوب می‌شوند یا خیر.

دولت سوئد نیز اخیرا اعلام کرد که تحقیقاتی را درباره احتمالات قانونی رد صدور مجوز اقدام‌های هتاکانه به قرآن کریم از سوی پلیس انجام می‌دهد.

به نظر می‌رسد، سوئد در پی مشاهده پیامد‌های گسترده اصرار بر موضع مطلق بودن اصل آزادی بیان ناچار به پذیرش محدودیت‌هایی برای آن شده است، زیرا وزیر دادگستری سوئد به‌تازگی اعلام کرد که قصد دارد مانند برخی از کشور‌های اروپایی مسئله امنیت خود را در موضوع آزادی بیان گسترده مدنظر قرار دهد.

در عین حال، سوئد همچنین متعهد شده که راه‌های قانونی برای توقف اعتراض‌ها به هتک حرمت به قرآن کریم را در شرایط خاص بررسی کند.

با در نظر داشتن موارد زیر می‌توان گفت که سوئد به مصداق بارز ضرب المثل «خودکرده را تدبیر نیست» تبدیل شده است.

دانمارک به عنوان دیگر کشور محل اجرای اقدام‌های هتاکانه علیه قرآن کریم، در ماه آگوست اعلام کرد که قصد دارد از اقدام‌های این‌چنینی جلوگیری کند.

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *